H1 pallets / kunststof pallets

H1 pallets of wel kunststof pallets komen steeds meer voor in Nederland. Na houten pallets komen kunststof pallets het meest voor in de industrie. Kunststof pallets brengen vele voordelen met zich mee ten opzichten van houten pallets maar hebben ook nadelen. Hout is al tientallen jaren het meest voorkomende materiaal in de palletindustrie, is sterk, veilig en goedkoop maar kan welk splinteren. Een pallet van kunststof is dan weer makkelijker schoon te maken en gaat langer mee maar is wel een stuk duurder. De meningen zijn erg verdeelt over welke pallet nu het meest duurzaam en het meest hygiënisch zou zijn. Om erachter te komen of een kunststof pallet de juiste keuze is voor jouw toepassing zetten wij hieronder de feiten voor je op een rijtje en vertellen we waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kopen van H1 pallets / kunststof pallets.

 

 

Wat is een H1 pallet?

De H van H1 pallet staat voor hygiëne pallet en is gemaakt van kunststof. Deze pallets zijn dus ook hygiënischer dan pallets van hout. Kunststof kan namelijk makkelijk schoon gemaakt worden en er gaan minder snel ongedierte en insecten in leven. Dit is dan ook een van de belangrijkste reden voor het kiezen van een H1 pallet. In de elektro-, automotive en voedingsmiddelenindustrie is dit om deze reden de standaard pallet.

Waarom zou je een kunststof pallet kopen?

Een grote voordeel van H1 / kunststof pallets is dat ze lichter zijn in gewicht dan houten pallets. Dit is niet alleen handig met het vervoeren en tillen maar dit maakt ook verzendingen goedkoper.

Er wordt wel eens gedacht dat plastic pallets beter voor het milieu zouden zijn aangezien ze gerecycled kunnen worden. Dit is echter niet het geval omdat er 5 x zoveel energie nodig is om een kunststof pallet te maken en omdat ze niet milieuvriendelijk afbreekbaar zijn als ze niet meer gebruikt kunnen worden.

Als je ook in het buitenland actief bent en veel producten buiten Europa exporteert, dan is het in veel landen verplicht om aan de conform ISMP15 eisen te voldoen. Dit is een speciale behandeling die houten pallets moeten ondergaan om ongedierte tegen te gaan. Bij een kunststof pallet is dit dus niet nodig. De pallets voldoen altijd aan de ISMP15 norm.

Kunststof pallets kun je zonder problemen buiten opslaan. Ze nemen namelijk geen vocht op. Houten pallets doen dit wel en kun je dus beter niet buiten opslaan.

Bij houten pallets komt het wel eens voor dat je goederen of producten beschadigen tijdens het transporteren door splinters of spijkers. Een H1 pallet is gemaakt uit 1 deel en bevat geen spijkers waardoor je dit probleem niet hebt.

Een houten pallet is duurder in productie maar goedkoper in aanschaf. Dit komt doordat hout (vaak afvalhout, grenen of populier) goedkoper is als basis van een pallet. De aanschafkosten van een kunststofpallet ligt rond de 25,- euro. Een nieuwe houten pallet is te krijgen vanaf ongeveer 15.- euro. De hoge kosten en het risico op het verliezen van pallets is een grote issue voor veel bedrijven in de logistiek. Hierdoor wordt vaak gekozen voor houten pallets. Klink hier voor het aanbod Houten pallets bij Te Slaa.

 

De toepassing, afmetingen en het gebruik van een H1 pallet

Zoals hierboven benoemd wordt de H1 pallet veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie. Bedrijven die zich dus bezig houden met het behandelen, verwerken, vervoeren en distribueren van voedings- en levensmiddelen.

Kunststof pallets zijn te verkrijgen in verschillende afmetingen. De afmetingen die het meest gebruikt worden in de industrie zijn: de kunststof euro pallet en de ISO pallet. Een europallet heeft een afmeting van 1200 mm x 800 mm. De ISO pallet heeft een afmeting van 1200 mm x 1000 mm. De standaard afmeting die in Nederland, België en Duitsland het meest voor komt is de H1 Europallet.

Let goed op de draagkracht van een pallet, dit kan namelijk uit een lopen. Er bestaan al kunststof pallet met een draagvermogen van 350 kilogram (simpel model). Een gemiddelde pallet heeft een draagvermogen van maximaal 1.500 kilogram. Heeft u vragen over welke H1 pallet voor jouw toepassing het meest geschikt is? Neem dan vrijblijvend contact op, Klik hier voor CONTACT.

Gebruikte en nieuwe kunststof pallets bij Te Slaa

Te Slaa verkoopt ook de beste kwaliteit gebruikte kunststof pallets. Onze pallets worden gronding gecontroleerd op kwaliteitseisen. Zodra de plastic tweedehands pallets hier niet meer aan voldoen repareren wij hem in ons eigen reparatiecentrum zo de kwaliteit van een gerepareerde pallet te waarborgen. Bij Te Slaa is er altijd een grote voorraad nieuwe en gebruikte pallets en hierdoor bent u verzekerd van een snelle levering binnen Nederland, België en Duitsland.

Vraag nu een offerte aan voor de beste kwaliteit H1 / kunststof pallets.

Vragen? Chat met ons